Zilveren glans over Kunstroute

Dertien locaties met kunst te bezoeken

door Geert van Someren

RIDDERKERK – De Ridderkerkse Kunstroute bestaat 25 jaar. De kunstenaars haken daar met hun werk op in. Iedereen toont in het weekeinde van 7/8 april kunst met een zilveren tint. Het feestelijk aspect wordt dit jaar aangezet met een receptie op vrijdag 6 april om 20.00u in Café Burgerzaken op het Koningsplein in het centrum, waar burgemeester Attema de opening een officieel tintje geeft.

Hoedenmaakster en bestuurslid Erna Wouters: “Ook het boekje over de Kunstroute heeft dit keer een zilveren accent. Nieuw is dat in het boekje bij bijna elke kunstenaars hun favoriete recept staat. Dat is ook een vorm van kunst, vind ik. Het zal extra mensen trekken. Bij elkaar laten 18 kunstenaars hun werk zien op de Kunstroute. Sommigen doen dat thuis in hun atelier. Anderen clusteren hun kunstwerken op één locatie, zoals bij Imspa Productions in Donkersloot en boerderij Landzicht in Rijsoord, waar ook cake van de Rijsoordse molen kan worden geproefd”.
Zelf is Erna Wouters hoedenmaakster. Zijn hoeden nog wel van deze tijd? “Ja”, is het onomwonden antwoord. “Een hoofddeksel is niet alleen mooi, maar ook goed tegen de zon. Je ziet het weer terugkomen. Ook voor de winter. Nu met nog mooiere vormen en met het gebruik van speciaal materiaal als gekookte wol of sinamay, een vezel van de bananenplant”.

Tijden

De Kunstroute is populair. De laatste jaren komen op de twee dagen zo’n 2.000 mensen langs bij de locaties. Sommige bezoekers nemen zo veel mogelijk kunstenaars in hun route op; anderen maken een selectie van wat ze willen zien. Met de fiets langs de locaties rijden is goed te doen. Op 7 en 8 april zijn de locaties open tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is overal gratis.
Meer informatie is te vinden in het boekje van de Kunstroute, dat onder andere verkrijgbaar is in het Gemeentehuis en de Bibliotheek in Ridderkerk. Of via www.kunstroute.nl

Burgerwissellijst

In Café Burgerzaken hangt de burger- wissellijst, waarin elke maand een werk van iemand anders wordt geëxposeerd. Bijzonder is dat ook onbekende kunstenaars of hobbyisten uit Ridderkerk zich daarvoor kunnen aanmelden. Dat is niet alleen een stimulans voor hen, maar kan ook een doorbraak betekenen. De wissellijst is het een initiatief van de Stichting Kunstroute. Kirsten Vermeulen, de jongste kunstenaar van Kunstroute Ridderkerk is de coördinator van dit project. Aanmelden per mail burgerwissellijst@kunstrouteridderkerk.nl

 

 

Schilders van de Kunstroute

7 en 8 april is er weer Kunstroute in Ridderkerk. U bent welkom op 13 locaties van 11.00 tot 17.00 uur.
De Kunstroute biedt ook dit jaar een verscheidenheid aan schilderkunst en grafisch werk. We komen eigenlijk twee stromingen tegen: abstract en realistisch, soms daar tussenin. En qua techniek zien we acryl- en olieverf.
Wat staat er op het menu in 2018:

Grafiek
Dirry Blom (Rijsoord) als enige graficus, maakt kleurrijke en fantasievolle etsen, in een techniek die ze tot in de finesses beheerst.

Realisme
Binnen het realisme kennen we verschillende genres, waarvan het stilleven, het portret, het model, het interieur en het landschap de bekendste zijn. Olieverf is het meest toegepaste materiaal.
Jos Crezee (Rijsoord) is bekend van zijn koeienschilderijen, landschappen en ook schilderijen van grappige situaties. Kunst met een knipoog.
Leo Pors (Ridderkerk) schildert stillevens met een bijna fotografische precisie. Licht en stofuitdrukking is waar het om draait.
Krijn Rook (Rijsoord) schildert naast zijn bekende stillevens ook mensen en situaties met daarachter een verhaal.
Joke Vonk (Ridderkerk) houdt zich het liefst bezig met het portretteren van mensen, ook tekent en schildert ze naar model.
Kees Alderliesten (Rijsoord) schildert landschappen, stillevens en model. Al zijn werken zijn gemaakt met natuurlijke, duurzame materialen die hij vaak zelf maakt.

Abstractie en surrealisme
In de moderne abstracte kunst worden vaak materialen als acrylverf gebruikt. Mixed media komen vaak terug in deze kunstvorm.
Karin Touw (Ridderkerk) haalt haar inspiratie uit de oudheid en verwerkt die in een moderne abstracte vorm, een poetische benadering van het abstracte.
Fenneke Groeneveld (Rijsoord) richt zich momenteel op abstracte composities waarin ze allerlei materialen verwerkt. Het is een verbeelding van haar emotie. Ze maakt daarnaast o.a. ook portretten en landschappen.
Bea Verveer (Ridderkerk) haar werk kenmerkt zich door veelzijdigheid: zowel abstract als figuratief maakt ze portretten, landschappen en structuren in het platte vlak.
Nadja Novali (Ridderkerk) schildert abstract en surrealistisch werk, vaak met een droom als inspiratie.
Ingrid Zellessen (Slikkerveer) haar inspiratiebron komt voort uit edelstenen, vanwege hun diepe betekenis. Ze maakt daar abstracte schilderijen mee.
Conny Sinterniklaas (Rijsoord) maakt kleurrijke en abstracte schilderijen in acrylverf met additieven en siliconen. Naast kleur is er ook veel structuur in haar werk.

Kees Alderliesten 1993

 

 

Kunstroute Ridderkerk

Op 7 en 8 april vindt er in Ridderkerk weer de "Kunstroute" plaats.
U bent welkom op 13 locaties van 11.00u tot 17.00 uur, waar 17 kunstenaars uit Ridderkerk en 5 gastexposanten hun werk zullen tonen.

Aangezien het deze keer de 25ste Kunstroute zal zijn, is er voor het thema "zilver" gekozen.
De opdracht aan de kunstenaars was derhalve om in hun creatie voor deze kunstroute "iets met zilver" te doen, hetgeen door de aard van hun werk (schilderen of ruimtelijk werk), voor de een gemakkelijker was, dan voor de ander...

Erna Wouters
Erna maakt hoeden, haardecoraties en accessoires.
Je kunt daar kiezen voor een hoed voor elke dag, of voor één voor een speciaal evenement of een bruiloft. Dat wil zeggen: van eenvoudig tot haute couture!
Zij maakte zelfs hoeden voor de dames van Prinsjesdag. Er zijn vele kant en klare hoeden bij haar te bewonderen, maar men kan ze ook bij haar naar wens laten maken.
En dat alles in elke gewenste kleur, kleurencombinatie en/of materiaal.
Bij velen is een hoed dragen niet vanzelfsprekend meer, maar een kleurrijke decoratie in het haar is wel zo charmant.
Zelfs een zonneklep tegen te felle zon is bij haar een ware creatie.

Ellie Smelik-Damsteeg
Ellie's specialiteit is het maken van objecten met behulp van basismaterialen zoals plastic en textiel, die dankzij haar creativiteit weer een tweede leven krijgen.
Tussen twee lagen doorschijnend plastic verwerkt zij textiel of andere materialen. Dit alles wordt vastgezet met de naaimachine. Zo ontstaat er een lap, waarvan zij haar werkstukken maakt. Haar ontwerpen kunnen ingelijst worden, maar ook vrij in de ruimte hangen, zoals een groot mobile met als onderwerp "vrede", waar duiven in een warreling rondvliegen.
Haar ontwerpen zijn prachtig van kleur.

Iris Raaijmakers
Iris is opgeleid tot edelsmid aan de vakschool te Schoonhoven.
Zij maakt eigentijdse sieraden naar eigen ontwerp. Dat kunnen zijn kettingen, armbanden, oorsieraden verfraaid met edelstenen, zoals amethisten en turkooizen, parelmoer en zoetwater parels of glaskralen in allerlei soorten en maten.
Maar ook zilveren en gouden sieraden kunnen geheel naar eigen wens samen worden ontworpen. Heel speciaal zijn de trouwringen, die zij maakt in samenspraak met bruid en bruidegom.
Bestaande sieraden kan zij restaureren of repareren. Speciale sieraden krijgen zo een tweede leven.

Marcelle Mooij.
Marcelle maakt beelden van klei en brons en schilderingen op zijde.
Door haar speciale techniek bij het "kleien" zijn dieren (paarden, stieren, bisons) haar voornaamste onderwerp. De beelden worden namelijk uit één vlakke plaat gevormd, waardoor het eindresultaat kleine barstjes vertoont, hetgeen haar werk zeer herkenbaar maakt. Ook gebruikt zij deze techniek bij het maken van de ontwerpen voor bronzen beelden.
Als tegenstelling met het ruimtelijke werk, schildert zij op zijde en ontwerpt zij zijden sjaals in allerlei (gewenste ) kleuren.
Aangezien het moeilijk is om "zilver " toe te voegen aan een keramisch of bronzen beeld, maakte zij voor deze Kunstroute een schildering op zijde met zilveren zijdeverf.

Meer informatie kunt u vinden op de website: www.kunstrouteridderkerk.nl en op Facebook.com/kunstrouteridderkerk.

 

 

25 jaar KUNSTROUTE, 140 jaar schildersdorp, Rijsoord


Door heel Ridderkerk en Rijsoord kunt u in het weekend van 7 en 8 april al weer voor de 25ste keer de deelnemende kunstenaars aan de Kunstroute bezoeken. Velen van u zijn al eens langs geweest bij één of meerdere kunstenaars. Maar niet iedereen weet dat kunst kijken en kunst maken met name Rijsoord in het bloed zit. Honderdveertig jaar geleden kwamen hier voor het eerst Amerikaanse kunstenaars om in de zomer de mooiste plekjes van Rijsoord aan de Waal vast te leggen op het doek. Niet alleen Rijsoord zèlf werd geschilderd, maar ook de inwoners van Rijsoord. Zo hebben zich duizenden schilderijen over de hele wereld verspreid waar Rijsoordenaars op afgebeeld staan, vaak ook nog in Rijsoordse klederdracht. Eén van hen is Mientje van Nes, geschilderd door Wilhelmina Douglas de Koning, die in Rijsoord is neergestreken en zich in Rijsoord gevestigd heeft door te trouwen met de Rijsoordenaar Bas de Koning.
Dat Rijsoord dus al uit vroeger tijd een kunstenaarsdorp was , staat als een paal boven water. Het is daarom ook zo belangrijk om dit ‘levendig’ te houden, ook onder de ‘jongste’ bevolking uit Rijsoord/Ridderkerk en omstreken.
Om die reden wordt er 20 juni een ‘Midsummerschool’ georganiseerd, waarbij leerlingen van het Farelcollege uit Ridderkerk naar Rijsoord komen om daar dezelfde mooie plekjes vast te leggen als 140 jaar geleden de Amerikaanse kunstschilders deden. En als klap op de vuurpijl zullen er kinderen van de Brede School verkleed gaan in Rijsoordse klederdracht en poseren voor onze aspirant kunstenaars. Niet alleen de leerlingen maar iedereen die het leuk vindt om in de buitenlucht op de diverse locaties te komen schilderen, zal hiervoor te zijner tijd uitgenodigd worden, zodat Rijsoord op 20 juni 1 groot schildersdorp wordt!
Aan het eind van de dag zal er in Ross Lovell, het toenmalige Wapen van Rijsoord, een expositie worden gehouden met het werk van de Amerikaase kunstschilders van toen en de teken- en schilderwerken die het resultaat is van het schilderen op locatie van die dag. Dit gebeurt in het zoldervertrek dat vroeger benut werd als atelier door de kunstenaars. Er zullen tevens op het terras ‘oudhollandse’ pannenkoeken worden geserveerd en na afloop zal de achterkleindochter van Wilhelmina Douglas, Alexandra van Dongen, een lezing houden over het Rijsoord van toen, waarbij zij ook heel veel nog maar net ontdekte afbeeldingen laten zien van schilderijen die via het internet getraceerd zijn.
Wij wensen u heel veel cultureel plezier de komende maanden. De regionale kranten zullen u van het één en ander op de hoogte houden.

J.Crezée

 

 

25 jaar Kunstroute Ridderkerk

De wethouder van cultuur Marten Japenga kreeg als eerste het feestelijke boekje van de Kunst route Ridderkerk aangeboden door Erna Wouters voorzitter a.i van de Kunstroute.
Een mooi boekje met dit jaar speciaal ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van elke deelnemende kunstenaar een bijzonder recept. Het boekje heeft een zilverachtige look en is vanaf woensdag gratis verkrijgbaar bij de Bibliotheek Aan Zet. Ook in het gemeentehuis en bij de muziekschool kunt u een boekje meenemen.

De kunstroute vindt plaats op 8 en 9 april. Er zijn 13 locaties in Ridderkerk waar u kennis maken met de kunstenaars en hun werk. Er is zeer divers werk te zien. Schilderijen, beeldhouwwerk, grafiek, keramiek, textiel, sieraden, fotografie, glaskunst en hoeden. Op beide dagen is alles te bezichtigen tussen 11.00u en 17.00u. Meer informatie kunt u vinden op www.kunstrouteridderkerk.nl.